SEO Onderzoek Gids | Onafhankelijk & Effectief!

1. Bepaal je doelgroep en/of buyer persona: wie zoekt jou?

Bij zoekmachine optimalisatie (SEO) speelt het begrijpen van je doelgroep en/of buyer persona een cruciale rol. Een grondig SEO onderzoek richt zich op relevante zoekwoorden, behoeften, en concurrentie. Door deze in kaart te brengen, kun je je content en diensten afstemmen op de zoekers en beter gevonden worden.

Het gebruik van de juiste zoekwoorden en optimalisatie zorgen voor meer zichtbaarheid in zoekresultaten. Begrijp de basisbehoeften van je klanten en zet een effectieve SEO-campagne op. Zo vergroot je online zichtbaarheid en trek je meer potentiële klanten naar je website. Een onmisbaar proces om te slagen in de competitieve online wereld.

Onderzoek SEO met tools

2.  Ga brainstormen en maak een lijst met SEO-keywords

Om relevante zoektermen of keywords te bedenken voor jouw aangeboden producten of diensten, is het handig om ze te sorteren op onderwerp, zoals website, app en online marketing. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met de buyer persona uit stap 1, dus welke termen jouw ideale klant waarschijnlijk zal gebruiken. Bijvoorbeeld, zou een groot bedrijf eerder zoeken naar een ‘webbouwer’ of een ‘webdeveloper’ om hun website te vernieuwen?

Het is goed om te beseffen dat een zoekterm of keyword niet altijd uit één woord bestaat. Meestal gebruiken mensen een combinatie van twee tot drie woorden, ook wel een search phrase of zoekzin genoemd.

Jaguar Marketing geeft handige tips om suggesties voor SEO-keywords te vinden:

  1. Bekijk via de Google Search Console welke SEO-zoekwoorden jouw website momenteel vindbaar maken. Dit kun je zien bij Search Analytics.

  2. Voor SEA kun je input van Google Ads gebruiken. Analyseer welke zoektermen goed presteerden in jouw campagnes.

  3. Onderzoek de websites van jouw concurrenten en let op welke SEO-keywords zij gebruiken en welke onderwerpen aandacht krijgen in hun blogs.

  4. Praat met collega’s van andere afdelingen. Zij kunnen wellicht met een frisse blik naar jullie bedrijf kijken en waardevolle inzichten geven.

  5. Gebruik de ‘related search terms’ functie van Google. Deze geeft suggesties die verwant zijn aan jouw zoekopdracht.

  6. Maak gebruik van keyword tools zoals de Google Keyword Planner of SEMrush om je te helpen bij het vinden van relevante SEO-keywords.

Zorg ervoor dat de zoekwoorden die in het lijstje voorkomen worden meegenomen bij het samenstellen van de lijst met relevante termen voor elk onderwerp. Dit zal bijdragen aan een effectieve SEO-strategie en een betere vindbaarheid van jouw producten of diensten.

3. SEO-onderzoek: data bij de zoektermen

Met het zoekwoordonderzoek wordt de lijst van stap 2 verfijnd tot de meest geschikte woorden op basis van data. Hiervoor heb je een programma nodig dat informatie geeft over het zoekvolume en de concurrentiegraad van keywords, zoals de Google Keyword Planner of SEMrush. Vul de SEO-keywords uit de lijstjes van stap 2 in deze tool in.

Op basis van de resultaten bepaal je welke keywords daadwerkelijk geschikt zijn. Dit zijn zoektermen met een hoog zoekvolume, maar waar weinig andere websites op proberen te ranken, zogenaamde “head terms”. Deze termen hebben potentieel veel zoekverkeer en lage concurrentie.

Daarnaast is het slim om ook te kiezen voor “long tail keywords”. Deze hebben weliswaar een lager zoekvolume, maar zijn specifieker voor jouw bedrijf. Ze hebben het voordeel van weinig concurrentie en de gebruikers die deze zoektermen gebruiken, zijn zeer waarschijnlijk geïnteresseerd om met jouw bedrijf in zee te gaan. Hierdoor kunnen ze leiden tot hogere conversies dan de meer algemene “head terms”.

4. Van data naar doelen

Na stap 3 beschik je over een lijstje met relevante keywords waarop je daadwerkelijk wilt ranken. Het is nu een goed idee om in de organische zoekresultaten te kijken hoe je momenteel scoort met deze zoektermen. Gebruik hiervoor een incognitovenster om invloed van eerdere zoekacties te vermijden.

Als je al bovenaan staat, is dat uitstekend! Maar als jouw bedrijf pas op de derde pagina van de zoekresultaten verschijnt, weet je waar je aan moet werken. Mogelijk presteer je al goed voor bepaalde termen, terwijl er voor andere termen nog ruimte voor verbetering is. Stel daarom voor elk SEO-keyword een doel.

Een extra tip: terwijl je aan het googlen bent, bekijk ook eens wat mensen precies zoeken als ze deze zoekwoorden gebruiken. Zoekresultaten voor ‘SEO’ kunnen bijvoorbeeld informatie tonen over hoe je zelf met search engine optimization aan de slag kunt gaan of juist aanbiedingen van een SEO-expert. Deze resultaten geven inzicht in de “keyword intent” – wat de zoeker wil wanneer hij deze termen googlet: informatie of hulp? Het is verstandig om ervoor te zorgen dat de informatie op jouw website aansluit bij de behoeften van de zoeker.

5. Van doelen naar een plan

Nu je duidelijk hebt welke SEO-keywords nog potentieel winstgevend zijn voor jouw bedrijf, is het tijd om een plan te maken om met deze onderwerpen aan de slag te gaan. Kies voor een gerichte aanpak, bijvoorbeeld via inbound marketing en topic clusters, zodat je op een gestructureerde manier meer content kunt creëren over deze onderwerpen.

Een handige tool hierbij is een contentkalender, waarin je bijhoudt welke content al is gepubliceerd en wat er nog op de planning staat. Zo behoud je het overzicht en voorkom je bijvoorbeeld dat je twee teksten over hetzelfde subonderwerp publiceert.

Een extra tip is om de data van je websiteverkeer bij te houden. Op die manier kun je zien of de nieuwe content daadwerkelijk meer mensen naar je website trekt. Zo kun je de effectiviteit van je SEO-strategie meten en indien nodig bijsturen voor betere resultaten.

6. Herhaal het SEO-onderzoek regelmatig

Je dacht wellicht dat je klaar was na het doorlopen van deze stappen, maar helaas zijn zoektermen niet statisch. Het kan zijn dat jouw buyer persona over een jaar op hele andere SEO-zoekwoorden zoekt voor jouw producten en diensten. De behoeften van bedrijven kunnen veranderen, en ze zoeken misschien niet meer naar een specifieke webdeveloper, maar eerder naar een allround developer die ook apps en andere zaken kan aanpakken.

Bovendien staat jouw bedrijf, jouw vakgebied en de concurrentie niet stil. Als je nieuwe producten of diensten gaat aanbieden, is het verstandig om opnieuw een zoekwoordonderzoek uit te voeren en nieuwe zoekwoorden te bepalen.

Het is ook belangrijk om ontwikkelingen in je vakgebied in de gaten te houden om nieuwe onderwerpen en keywords te ontdekken. Daarnaast is het raadzaam om regelmatig het SEO-onderzoek te herhalen om de gebruikte termen bij te werken, vanwege veranderingen in zoekvolume en concurrentie. Een eenmalige in kaart brenging van het zoekvolume is dus niet voldoende om op de lange termijn succesvol te blijven in zoekmachine optimalisatie.

Stap 7. Huur een Online Marketing Bureau in voor een Betere Online Zichtbaarheid

Wil je hoog ranken in de zoekresultaten en jouw doelgroep effectief bereiken? Overweeg dan om een online marketing bureau in te schakelen. Met hun expertise kunnen ze een grondig SEO onderzoek uitvoeren en relevante zoekwoorden in kaart brengen om jouw website beter te laten presteren.

Een goede SEO strategie omvat het optimaliseren van content op basis van relevante onderwerpen en zoekwoorden die jouw doelgroep gebruikt.

Het bureau zal deze zoekwoorden slim gebruiken om meer zichtbaarheid te creëren, concurrenten aan te pakken en aansluiting te vinden bij de behoeften van jouw potentiële klanten. Laat de specialisten het werk doen en maak gebruik van hun expertise om jouw online aanwezigheid naar een hoger niveau te tillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

"Sparren over het versterken van jouw business?"